Faültetés

Beszámoló 2017. évi tevékenységünk őshonos gyümölcsfák ültetésével történő részleges karbon-lábnyom semlegesítéséről

A Folprint Zöldnyomda Kft. számára a Denkstatt Hungary Kft. elkészítette a 2017. évre vonatkozó karbon-lábnyom számítását, mely alapján a Folprint Zöldnyomda Kft. vállalati karbon-lábnyoma 157,71 t CO2.

A nyomda különböző számítások elvégzése alapján úgy döntött, hogy a semlegesítést két ütemben valósítja meg. Egyrészt őshonos gyümölcsfák iskolakertekben történő elültetésével Magyarországon (26,34 t CO2), a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesületének közreműködésével, másrészt karbon kvóta vásárlásával (131,37 t CO2).

Az őshonos gyümölcsfák ültetése iskolakertekben a semlegesítés mellett további fontos pozitív hatásokkal is jár:

  • oktatási és közös kertészkedési lehetőséget biztosítanak az iskolákban tanulók és a helyi közösség számára;
  • finom gyümölcsöt, és így helyi élelmiszertermelési lehetőséget is biztosítanak tulajdonosaik számára; továbbá
  • hozzájárulnak a biológiai sokféleség és a tájfajták megőrzéséhez is. A fákat a GreenDependent a pórszombati (Zala megye) „Tündérkertből” szerzi be, amely a génmegőrzést szolgálja.

A Folprint Zöldnyomda 2017. évi céges tevékenységének részleges semlegesítése során a 26,34 tonnás karbon-lábnyomot összesen 100 db őshonos gyümölcsfa ültetésével lehet semlegesíteni 25 év alatt.

A fákat a GreenDependent Egyesület az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével összesen 13 tanintézmény kertjében ültette el három budapesti, kilenc vidéki és egy határon túli iskolában.